logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ως Γραμματέας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σ΄ όλα τα στελέχη του θεσμού των Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ, για τα θέματα που μας απασχολούν.

Οι Συνάδελφοι μας βιώνουν καθημερινά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, την σκληρή πραγματικότητα της δημοσιονομικής κρίσης και την μη επίλυση χρόνιων προβλημάτων του θεσμού μας.

Ως  Υπαξιωματικοί δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση στον εργασιακό μας χώρο καθώς η πρόσληψη νέων στελεχών της προέλευσης μας, έχει σταματήσει εδώ και μια δεκαετία, και η δημοσιονομική κρίση έχει επιφέρει στασιμότητα σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες, τα στελέχη του θεσμού μας, κρατούν με υψηλό φρόνημα και  επαγγελματισμό, τις Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο κάτι το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα στο έτος που διανύουμε.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως θεσμός είναι εκείνο του συνταξιοδοτικού καθεστώτος και της αποστρατείας λόγω βαθμολογικών ηλικιακών ορίων.

Απαρχαιωμένοι νόμοι όπως ο 445/74 δεν δίνουν το δικαίωμα για πλήρη κατώτερη σύνταξη σε χιλιάδες συναδέλφους, καθώς τους οδηγούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία στην ηλικία των 50 ετών. Αυτό συνεπάγεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι εξαιρετικά μικρές ενώ οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν στην ηλικία άνω των 26 ετών δεν θα έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης των 5 μάχιμων ετών, όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ενώ έχουμε υπαχθεί στον ΕΦΚΑ, με συγκεκριμένες προβλέψεις για την συνταξιοδότηση των Στρατιωτικών ….η Πολιτική ηγεσία σε απαντήσεις επερωτήσεων στην Βουλή, συνεχίζει να επικαλείται διατάξεις νόμων οι οποίοι είναι ανακόλουθες με τα νέα συνταξιοδοτικά όρια.

Η Γραμματεία ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα προτάσεις για την επίλυση – δικαίωση,  αδικιών που ταλανίζουν την καθημερινότητα και την εξάλειψη της ανασφάλειας που διακατέχει τον  θεσμό μας:

Α. Να μην ισχύσει για τον  θεσμό μας η ένταξη του στους ΕΟΘ.

Β. Να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, εφόσον καταληφθεί από τα όρια ηλικίας του Ν.445/74,  για την  θεμελίωση πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Γ. Σε περίπτωση που η Υπηρεσία επιλέγει την αποστρατεία των συναδέλφων μας λόγω κάλυψης του ηλικιακού ορίου, κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει η Υπηρεσία να καταβάλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του στελέχους, για το υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή το 60 έτος της ηλικίας.

Δ. Πρόβλεψη βαθμολογικής εξέλιξης, για το σύνολο των Υπξκων του θεσμού, στον βαθμό του Ανθυπασπιστή μετά την συμπλήρωση  28 ετών υπηρεσίας.

Ε. Τροποποιημένο βαθμολόγιο με αλλαγή των χρόνων προαγωγής ιδιαίτερα στον βαθμό του δεκανέα, το οποίο λαμβάνει υπόψη και το ισχύον μισθολόγιο των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ θα σταθεί δίπλα σε όλα τα στελέχη του θεσμού μας.

Αισθανόμαστε την αβεβαιότητα που σας έχει κυριεύσει εξαιτίας των όσων γράφονται και ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την βίαιη απομάκρυνση μας από τις τάξεις των Ε.Δ. ή την υπαγωγή μας σε καθεστώς ΕΟΘ .

Υποσχόμαστε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα, ώστε να δοθεί λύση για το συνταξιοδοτικό -βαθμολογικό μας, που δεν θα αφήσει κανέναν συνάδελφο αδικημένο, για όσα προσέφερε και προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Καλούμε όλους τους Υπαξιωματικούς προελεύσεως Επαγγελματιών Οπλιτών να στηρίξουν με την εγγραφή και την συμμετοχή τους τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. για να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την δικαίωση.

Με σεβασμό και εκτίμηση.

 

Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ ΠΟΜΕΝΣ: Επχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος

 

 

{aridoc engine="google" width="700" height="800"}images/documents/pomens/2020/oktovrios/06_10_2020/gramatteia_epop_pros_sinadelfous_epop.pdf{/aridoc}

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...