ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα βίας. Στα θύματα αυτά αφιερώνει ο ΟΗΕ τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και ο Τομέας Ισότητας των Φύλων της «ΠΟΜΕΝΣ» αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και στηρίζει έμπρακτα τον κοινωνικό αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της συγκάλυψής της.

Η έμφυλη βία έχει πολλές εκφάνσεις. Μπορεί να είναι: λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική. Το φαινόμενο της βίας αφορά όλες τις γυναίκες, και οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύγχρονη Ευρώπη, οι γυναίκες  από την ηλικία των 15 ετών και άνω, έχουν  υποστεί σωματική  ή/και  σεξουαλική βία από σύντροφο τους ή μη σε ποσοστό 33%, ενώ ποσοστό 55% έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, σε όλες τις μορφές της. Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε η γραμμή το 2018, το 70% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες και αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο (87%), σε σεξουαλική παρενόχληση (4%) και σε περιπτώσεις βιασμού (1%).

Όπως διαπιστώνουμε τα στοιχεία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και ανησυχητικά.

Σε απάντηση των ανωτέρω ο Τομέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, δηλώνει την παρουσία του στον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών και στηρίζει κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ολοκληρωμένο δίκτυο για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων το οποίο περιλαμβάνει:

- Την 24ωρη γραμμή SOS 15900, όπου παρέχεται  ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

- Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης Γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία.

- Τους Ξενώνες φιλοξενίας Γυναικών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 4/11/2019, ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής ενός προγράμματος από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση οικογενειακής βίας. Με τη ρύθμιση αυτή, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά αυτά, σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.

Ο Τομέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ θα συνεχίσει, μαζί με όλους τους φορείς, τον αγώνα του για την ουσιαστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της προστασίας των θυμάτων έτσι ώστε να ενδυναμωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης θα επιδιώξει την ευαισθητοποίηση όλων μας.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας Στρατιωτικούς να ενδυναμώσουν την δυνατότητα παρέμβασής τους τόσο για την προστασία των θυμάτων, όσο και για τη σύμπραξή τους στην πρόληψη κάθε μορφής βίας.

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας