logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, κατόπιν της (δ) σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), εκφράζει την ανησυχία και τα σοβαρά ερωτηματικά που προκάλεσε στο Υγειονομικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόσφατη δήλωση του ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε σχέση με τη σχετική διαταγή του ΓΕΕΘΑ, για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό που εκτέλεσε υπηρεσία σε τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ - ΜΕΘ) και σε πτέρυγες COVID-19 εν μέσω πανδημίας.

2.   Συγκεκριμένα, με το (α) όμοιο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, διατάχθηκε η νοσηλεία περιστατικών covid-19 με ήπια συμπτώματα, στα 212 ΚΙΧΝΕ, 216 ΚΙΧΝΕ και 219 ΚΙΧΝΕ. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι τα εξωτερικά ιατρεία και τα τμήματα εισερχομένων – εξερχομένων των ΚΙΧΝΕ να αντιμετωπίζουν και να νοσηλεύουν καθημερινά περιστατικά COVID-19 εν ενεργεία στρατιωτικών, σε ειδικούς θαλάμους που δημιουργηθήκαν τον Νοέμβριο του 2020, κατόπιν της συγκεκριμένης διαταγής  του τμήματος Υγειονομικής Πολιτικής & Προληπτικής Ιατρικής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

3.   Με την (β) σχετική διαταγή του ΓΕΕΘΑ καθορίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, δεκαπέντε (15) Ημερών Εκτός Έδρας, στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και πτέρυγες COVID-19 ως ανταμοιβή για την προσπάθεια που καταβάλλει εν μέσω πανδημίας και αντίξοων συνθηκών προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης που επιφέρει το δεύτερο κύμα αυτού, προασπίζοντας την υγεία του ένστολου προσωπικού συνεισφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι με το (γ) όμοιο έγγραφο, https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1384-giati-eksairoyntai-ta-kixne-apo-tin-apozimiosi-ygeionomikoy-strkou-prosopikoy-protasi-pomens, ζητήσαμε η χορήγηση της αποζημίωσης να στηρίζεται αποκλειστικά, στο κατά πόσο εκτίθεται στους συγκεκριμένους κινδύνους ένα στέλεχος.

4.    Ο κ. Υπουργός, μέσα από την πρόσφατη απάντηση (δ σχετικό) που έδωσε σε σχετική Αναφορά του βουλευτή Έβρου κ. Χρήστου Δερμεντζόπουλου ο οποίος κατέθεσε έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), ανέφερε ότι η αποζημίωση αφορούσε το προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στις πτέρυγες Covid-19 των τριτοβάθμιων Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Ρόλου 4) και όχι για το σύνολο του προσωπικού που εκτέλεσε υπηρεσία στα παραπάνω τμήματα, όπως αυτό καθορίστηκε ρητά στην (β) σχετική  διαταγή του ΓΕΕΘΑ.

5.    Επιπλέον, ο κ Υπουργός Άμυνας μέσα από την απάντηση στον βουλευτή κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο, μας ενημέρωσε ότι το υγειονομικό προσωπικό δεν αποζημιώθηκε, λόγω της μη εντάξεως λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων στους οικείους Πίνακες Οργανώσεως Υλικού των Υγειονομικών Μονάδων. Εξαιρείται όμως της αναφοράς η λειτουργία πτέρυγας Covid-19 (αν και συμπεριλήφθηκε στην διαταγή), η οποία έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί σε ένα Π.Ο.Υ, καθόσον δεν συμπεριλαμβάνονται υποθετικά σενάρια πανδημίας.

6.   Ωστόσο, η εν τέλει πραγματικότητα είναι ότι το Υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε ΚΙΧΝΕ, αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί στο 404 ΓΣΝ, όπως επισημαίνεται και από σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ), εξαιρέθηκε της αποζημίωσης, αν και είχε εξίσου συνδρομή στην περίθαλψη περιστατικών Covid-19, η οποία σημειωτέον δεν διαφέρει ανάλογα την Υγειονομική Μονάδα που θα επισκεφτεί ο ασθενής.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

7.   Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμούμε ότι η άδικη αυτή εξαίρεση, προέρχεται από λανθασμένη πληροφόρηση του κ. ΥΕΘΑ, καθόσον ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται σε ειδικούς όρους {…. των τριτοβάθμιων Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Ρόλου 4… )} και προϋποθέσεις (… τμήματα ειδικών λοιμώξεων που θα μπορούσαν να παρέχουν πλήρη νοσηλεία σε περιστατικά COVID-19 ...), που έθεσε το ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι όμως όροι και προϋποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκδοθείσα διαταγή του ΓΕΕΘΑ. Εκτιμάται ότι η ανωτέρω λανθασμένη πληροφόρηση, πηγάζει από απροθυμία του ΓΕΕΘΑ και ιδιαιτέρως της Δνσης Υγειονομικού να υλοποιήσει μια διαταγή που το ίδιο εξέδωσε για αποζημίωση μεγάλου μέρους του Υγειονομικού προσωπικού, που και σε κίνδυνο εκτέθηκε και συνεχίζει να εκτίθεται μέσω της εμπλοκής του σε περιστατικά Covid-19, όπως σαφώς διατάχθηκε με το (α) σχετικό και ανταπεξήλθε στην αποστολή του, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και για άλλη μια φορά εισπράττει άδικη μεταχείριση από τον ίδιο του τον εργοδότη.

8.   Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσουμε στο ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ ότι, η εφαρμογή των διαταγών αποτελεί αυτονόητη δέσμευση και υποχρέωσή όλων των στρατιωτικών της ιεραρχίας, ενώ η προσπάθεια εξεύρεσης δικαιολογιών εξαίρεσης των συναδέλφων αποτελεί ενέργεια απαξίωσης του έργου που προσφέρουν. Παράλληλα το καλούμε να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την άμεση αποζημίωση του εξαιρούμενου προσωπικού αλλά και την ορθή πληροφόρηση του κ ΥΕΘΑ.

9.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377. 

 

Μετά τιμής

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

 
 

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

 

 

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...