logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.      Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), έγινε αποδέκτρια πλήθους παραπόνων και έντονης δυσαρέσκειας σχετικά με τη διοικητική μέριμνα και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης γενικότερα, που παρέχονται στο προσωπικό του UAV τύπου HERON που επιχειρεί από την 135 ΣΜ στη Σκύρο. 

2.      Συγκεκριμένα, το ανωτέρω προσωπικό, από τον περασμένο Μάιο μεταβαίνει περιοδικά στην 135 ΣΜ για την ανάπτυξη, λειτουργία και αξιοποίηση του συστήματος. Υπενθυμίζουμε ότι τα ωράρια απασχόλησης (ειδικά για το τεχνικό προσωπικό) ήταν εξουθενωτικά και οι εργασίες που καλούνταν να εκτελέσουν ξεπερνούσαν κατά πολύ το επίπεδο ευθύνης και εξειδίκευσής τους, με ελάχιστη και έως καθόλου στήριξη από την ΠΑ, όπως και θίχτηκε εκτενώς στον ηλεκτρονικό τύπο αμυντικών θεμάτων. Παρόλα αυτά, υπήρξε κατανόηση και προθυμία αναντίρρητης συνεργασίας από το σύνολο του προσωπικού, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του έργου καθώς και την επιτακτικότητα έγκαιρης ανάπτυξης αυτού, προς άμεση επιχειρησιακή αξιοποίηση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Πατρίδας μας. 

3.      Πέντε (5) μήνες μετά και αφού οι όποιες ενημερώσεις προς την Ηγεσία της ΠΑ για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του προσωπικού του κλιμακίου έπεσαν στο κενό, πάρθηκε προσφάτως η απόφαση να στεγαστεί το σύνολο του προσωπικού των UAV HERON σε οικήματα εντός της 135ΣΜ. Πέρα από τη χαρακτηριστική βιασύνη και προχειρότητα της απόφασης, τα προσφερόμενα οικήματα ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με την απόφαση της ηγεσίας για άμεση και εσπευσμένη στέγαση του προσωπικού των UAV HERON να κρίνεται ως ακατανόητη και σχεδόν προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στρατιωτικών στελεχών με εμπειρία, υψηλή εξειδίκευση, ήθος και επαγγελματισμό. Τα διαθέσιμα οικήματα προς ανάπαυση και ολιγόωρη χαλάρωση μεταξύ των συνεχών και απαιτητικών σε σχεδίαση, εκτέλεση και υποστήριξη πτήσεων είναι παντελώς ακατάλληλα για διαμονή καθότι παρουσιάζουν εκτενείς δομικές φθορές και ορατή συγκέντρωση υγρασίας και μούχλας. Δεν υπάρχει ίχνος κλιματισμού, θέρμανσης, βασικής οικοσκευής, τηλεόρασης ή κουζίνας. Τα στρώματα των κρεβατιών είναι εμφανώς βρώμικα και η μυρωδιά της κλεισούρας και της σκόνης είναι διάχυτη στο χώρο. Επίσης, δεν υπάρχει μέριμνα για τον τακτικό καθαρισμό των χώρων από εξειδικευμένο συνεργείο, με αποτέλεσμα να καλούνται τα στελέχη που βρίσκονται εκεί για διατεταγμένη υπηρεσία να σφουγγαρίζουν πατώματα και να απολυμαίνουν τουαλέτες και νιπτήρες για να μπορέσουν τουλάχιστον να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους. Εκτός της κακής εικόνας των οικημάτων τίθεται και το ζήτημα της υγειονομικής καταλληλότητας των ανωτέρω χώρων και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον με βαρύ χειμώνα, αυξημένη υγρασία και ισχυρούς ανέμους. 

4.      Για την κάλυψη δε των σύγχρονων προσωπικών αναγκών επικοινωνίας (π.χ. WiFi δίκτυο) ούτε καν λόγος, καθώς αντιμετωπίζονται ως "αστείο" από την Ηγεσία. Φαίνεται ότι η ΠΑ θεωρεί την βασική επικοινωνία με τα παιδιά και τους/τις συντρόφους των συναδέλφων ως πολυτέλεια και αχρείαστη δαπάνη. Επιπροσθέτως, η ενημέρωση του προσωπικού επί του θέματος είναι ελάχιστη και τηρείται μία στάση αδιαφορίας και πρωτοφανούς μυστικοπάθειας από την Ηγεσία της ΠΑ. 

5.      Σε όλα αυτά προστίθενται και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός υπηρεσιών εκτός έδρας καθότι η στελέχωση του συστήματος κρίνεται ως οριακά ανεπαρκής. Από τον Μάιο έως σήμερα, κάθε στέλεχος του Σμήνους έχει πραγματοποιήσει κατά μ.ο. εξήντα (60) ημέρες σε Φ.Π. υπηρεσίας με δυσβάσταχτο προσωπικό και οικογενειακό κόστος με παράλληλη εκτέλεση υπηρεσιών και υποχρέωση παρουσίας στην Μητρική Μονάδα (110ΠΜ, Λάρισα).              

6.      Η χαρακτηριστική και ακατανόητη αδιαφορία της Ηγεσίας προς ένα σύνολο ανθρώπων που έφεραν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην εποχή των αυτόματων συστημάτων εναέριας στρατηγικής παρακολούθησης και δίνουν καθημερινά την μάχη της τακτικής αναγνώρισης, προκαλεί έντονη δυσφορία και στεναχώρια με άμεσες επιπτώσεις στην εν γένει απόδοσή τους λόγω συσσωρευμένης σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης. Αντί λοιπόν να αναγνωριστεί η προσπάθειά τους και να υπάρξει ουσιώδης μέριμνα για την αναβάθμιση της διαβίωσής τους, η ΠΑ κινείται απαξιωτικά, και με αναχρονιστικές αντιλήψεις εναντίον τους.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

 7.      Η απαίτηση των στελεχών του Σμήνους των UAV HERON δεν είναι άλλη πέρα από την ισότιμη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση από την Ηγεσία, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα κλιμάκιο ετοιμότητας (Readiness), όπως αυτά των μαχητικών αεροσκαφών, που άλλωστε εμπίπτουν υπό την σκέπη της ίδιας Διοίκησης (ΑΤΑ). Ειδάλλως, δημιουργούνται υπόνοιες άνισης μεταχείρισης και τήρησης δύο μέτρων και δύο σταθμών και στελεχών δύο ή τριών ταχυτήτων. 

8.      Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, υπενθυμίζουμε, πως η έως τώρα πολύτιμη προσφορά των UAV HERON, φάνηκε κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο, με την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του, στους ελληνικούς ουρανούς, παρέχοντας τακτική εικόνα μέσα από τα μέτωπα στους επιτελείς για συντονισμό των επίγειων δυνάμεων. Επί μία εβδομάδα το UAV HERON επιχειρούσε καθημερινά με πτήσεις άνω των οχτώ (8) ωρών σε διάρκεια με όλο το προσωπικό να εργάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι και τα βαθιά μεσάνυχτα. Και όλα αυτά "προθύμως και άνευ αντιλογίας" όπως ορίζει ο όρκος που δώσαμε σαν στρατιωτικά στελέχη και προτάσσει η ηθική υποχρέωση της προσφοράς στον Έλληνα πολίτη. 

9.      Η μετάβαση στη σύγχρονη εποχή και τις δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα με νέα και υπερσύγχρονα αεροπορικά μέσα απαιτεί και ταυτόχρονη επένδυση σε υποδομές και διοικητική μέριμνα.  Ο πολλαπλασιαστής ισχύος και το σημείο υπεροχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο άνθρωπος και σε αυτό οφείλει να ενσκήψει η Ηγεσία για να διατηρηθεί το αξιόμαχο και το υψηλό ηθικό. Αναρωτιόμαστε, ποιο ακριβώς σχέδιο Διοικητικής Μέριμνας υλοποιεί η Ηγεσία την ώρα που απαιτείται  να πράξει τα δέοντα για το προσωπικό της.  Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο παρέχοντας τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και αξιοπρέπειας που αρμόζουν στο προσωπικό των ΕΔ.              

10.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

                                                                                                               Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...