logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., επαναφέρει το θέμα που έχει αναδείξει επανειλημμένα με τα (α), (β), και (γ) σχετικά με σκοπό την ενημέρωσή σας, για το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, από την συνεχή απαξία της Κυβέρνησης και την απόρριψη του δίκαιου αιτήματος της Ομοσπονδίας μας ως προς τη θέσπιση ειδικοτήτων που θα περιλαμβάνονται στις Βαριές και Ανθυγιεινές, καθιστώντας την ανάγκη ένταξης των στρατιωτικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, επιτακτική.

2.   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το (α) όμοιο ΦΕΚ, καθορίστηκαν οι καταστάσεις βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών με τις έναντι αυτών ειδικοτήτων. Προς έκπληξη όλων, οι καταστάσεις αυτές δεν περιείχαν ούτε μία ειδικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε καν αυτές που χαρακτηρίζονταν βαριές και ανθυγιεινές για εργαζομένους με ίδια καθήκοντα σε άλλους εργασιακούς κλάδους. Η δικαιολογία περί μη δημοσιοποίησης ανάλογων καταστάσεων από πλευράς μιας κάποιας φερόμενης ως συσταθείσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Επιτροπής, προφανώς στερείτο υπόστασης μιας και έως και σήμερα (12 χρόνια μετά) δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη.

3.   Επιπρόσθετα το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης εντείνεται έτι περαιτέρω καθόσον σύμφωνα και με το (ε) σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΣΠΕΕΡ), με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, με τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη. για τους απασχολούμενους στον τομέα της υγείας και με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει αποκλειστεί με προκλητικό τρόπο για μία ακόμη φορά το υγειονομικό προσωπικό καθώς και άλλες ειδικότητες των Ενόπλων Δυνάμεων από την αύξηση στα 200 ευρώ του ανωτάτου ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023.

4.   Η ανάγκη ένταξης αν όχι όλων, αλλά των περισσοτέρων στρατιωτικών ειδικοτήτων στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθίσταται αναγκαία, καθώς αυτό θα εξισορροπήσει την άνιση μεταχείριση που υφίσταται την παρούσα χρονική στιγμή το σύνολο των εργαζομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δεν νοείται π.χ. οι νοσηλευτές που δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, ενώ οι στρατιωτικοί με την ειδικότητα του νοσηλευτή όχι, ενώ οι προϋποθέσεις του νόμου είναι ίδιες. Το ίδιο ισχύει για την πλειοψηφία των ειδικοτήτων και κατηγοριών των στρατιωτικών εργασιών στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για ποιο λόγο να απολαμβάνουν την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση όλοι οι Έλληνες πολίτες πλην των στρατιωτικών; Οι στρατιωτικοί δεν αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας; Δεν αποτελεί αυτό πρόδηλη παράβαση της αρχής της ισότητας;

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.   Οφείλετε ως κοινωνικό κράτος δικαίου να παύσετε την συνέχιση των αδικιών. Η παρέλευση χρονικού διαστήματος αναμονής της θέσπισης, των βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών, πέραν των 12 ετών, προφανώς αποδεικνύει την αδυναμία ανάπτυξης πολιτικής βούλησης προς επίλυση του προβλήματος, με απώτερο σκοπό τον εμπαιγμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

6.   Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστά στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, φέροντας σε πέρας την αποστολή μας, ευελπιστώντας πως θα διαψεύσετε την παρούσα επιστολή, θα σταματήσετε να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα υλοποιήσετε τις αυτονόητες δεσμεύσεις σας περί ίσης μεταχείρισής μας στον εργασιακό χώρο. Αναμένουμε να επιβεβαιώσετε ότι το πραγματικό σας ενδιαφέρον δεν εξαντλείται στις εθιμοτυπικές χειραψίες αλλά στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες και ως πυλώνας σταθερότητας και αποτροπής.

7.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.

 

 Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...