ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που περιήλθαν στην αντίληψη μας, αναφέρεται σοβαρό περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από ανώτατο αξιωματικό σε βάρος γυναίκας Αξιωματικού στην Πολεμική Αεροπορία. Το περιστατικό δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε διαψευσθεί, είναι δε αυτονόητο ότι θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες καταγγελίες και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, γίνεται όλο και πιο επιτακτικό το να αντικρίσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και του δικού μας σπιτιού, είτε αυτός αφορά το εργασιακό, είτε το οικογενειακό μας περιβάλλον. Μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να εφησυχάζουμε τους εαυτούς μας, ότι εφόσον τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται, μάλλον δεν συμβαίνουν. Ή να αναλογιστούμε αν υπάρχει στα αλήθεια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και οι απαραίτητες δομές υποστήριξης των θυμάτων.

Η ΠΟΜΕΝΣ μέσω της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της Ομοσπονδίας, καλεί την Πολιτική Ηγεσία των  Ενόπλων Δυνάμεων και τη Δικαιοσύνη, να εξετάσει επειγόντως και ενδελεχώς τα ανωτέρω δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στην Πολεμική Αεροπορία. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν  έμπρακτα και αποτελεσματικά μηχανισμοί καταγγελιών κάθε μορφής παρενόχλησης και κακοποίησης, να ενισχυθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές υποστήριξης των θυμάτων.

Τέλος, η Γραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ καλεί όλο το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να σπάσει την σιωπή και να καταγγείλει τα περιστατικά έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Για τη Γραμματεία Ισότητας Φύλων
 
 
Δημήτριος Ρώτας
 
    Αικατερίνη Κιουρτσίδου    
Γραμματέας