logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση της Γραμματέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ κ. Κατερίνας Κιουρτσίδου με τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων κ. Καλυψώ Γούλα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

   Η συζήτηση αρχικά περιλάμβανε ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως, περί της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ αναφορικά με τη σύσταση, το θεσμικό ρόλο και τις δράσεις της, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που εντοπίζονται στον στρατιωτικό μηχανισμό σχετικά με περιστατικά έμφυλης ανισότητας.

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προτάσεις της Γραμματείας Ισότητας Φύλων, όπου κατατέθηκε Υπόμνημα με γνώμονα την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί του ΕΣΔΙΦ. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε :

  α. Δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού καταγγελιών σεξουαλικών παρενοχλήσεων με παράλληλη εξασφάλιση της ανωνυμίας και προστασίας του/της καταγγέλλοντος/ουσας. 

  β. Σύσταση πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με σκοπό την επίτευξη ποσοτικής αλλά κυρίως ποιοτικής έρευνας όσον αφορά κακοποιήσεις στο στρατιωτικό χώρο.

 γ. Διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων στους Διοικητές/ριες, Διευθυντές/ριες και  στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την ευαισθητοποίησή του σε θέματα ισότητας, καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό, όπου θα παρέχονται οδηγίες σχετικά με την διαχείριση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΚΕΘΙ για τους επαγγελματίες υγείας.

 δ. Διεύρυνση της ενασχόλησης των γραφείων Ισότητας Φύλων του ΥΠΕΘΑ πέραν της νομικής μόνο ισότητας.

 ε. Ένταξη μαθημάτων για θέματα Φύλου στις στρατιωτικές σχολές  

στ. Προώθηση μη σεξιστικής γλώσσας στην υπηρεσιακή αλληλογραφία. 

ζ. Παραγωγή νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των άρθρων 27, 29 και 45 του ν.4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101/ 19-6-2021) στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν στην άδεια πατρότητας (αύξηση από πέντε σε δεκατέσσερις ημέρες), στην άδεια φροντιστή και μονογονεϊκών οικογενειών.

 Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον από πλευράς της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ να σταθεί πλάι στις προσπάθειες της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, αναγνωρίζοντας τους προβληματισμούς της και μελετώντας κάθε δυνατή τακτική προς υποβοήθηση της επίλυσής τους.

Για τη Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Αικατερίνη Κιουρτσίδου

Γραμματέας

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...