logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 08 Νοέμβριου 2023 έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων, θεσμική συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ και της Γραμματείας Ισότητας Φύλων αυτής, αποτελούμενη από τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Ηλία Κολλύρη, την Γραμματέα Ισότητα Φύλων κ. Κατερίνα Κιουρτσίδου, τον  Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Νιώρα και τις Τομεάρχισσες Ισότητας κ.κ. Δήμητρα Φωτιάδου και Γεωργία Κοσμάογλου, με τις Βουλεύτριες κ.κ. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου και Κατερίνα Καζάνη υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, την Γραμματέα Ισότητας κ. Μαρία Δαφερμου, την Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Μάρα Κουκουδάκη και μέλη του Τομέα Ισότητας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν ο θεσμικός ρόλος, ο σκοπός και οι δράσεις της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, ενώ παράλληλα αναδείχτηκαν προβλήματα και δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ανισότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προτάσεις που έχει, κατά καιρούς, θέσει η Γραμματεία μέσω υπομνήματος. Πιο συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στους Άξονες Προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων-ΕΣΔΙΦ 2021-2025 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ό,τι αφορά:

- Τη δημιουργία του γραφείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας και την εκπαίδευση του προσωπικού με Σπουδές Φύλου.

- Τη διεξαγωγή ενημερώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε Διοικητές/ριες – Διευθυντές /ριες. Κάθε στέλεχος που ασκεί διοίκηση, χρειάζεται να παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαχείρισης αναφορών για διακριτικές, παρενοχλητικές,και σεξουαλικές συμπεριφορές.

- Τη διεξαγωγή ημερίδων και ενημερωτικών ομιλιών σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την ευαισθητοποίησή του σε θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό, όπου θα παρέχονται κατευθυντηριες οδηγίες σχετικά με την διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

- Τη διεξαγωγή ετήσιας στατιστικής έρευνας για τα έμφυλα ζητήματα και παρακολούθηση της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

- Την ένταξη μαθημάτων για θέματα Φύλου στις στρατιωτικές σχολές. 

-  Την προώθηση μη σεξιστικής γλώσσας στην υπηρεσιακή αλληλογραφία, σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών.

- Τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και κρατικών φορέων (Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας των Φύλων-ΚΕΘΙ, τα Συμβουλευτικά Κέντρα).

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί, το ενδιαφέρον από πλευράς των Βουλεύτριων και του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να σταθεί πλάι στις προσπάθειες της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ και να εφαρμοστεί κάθε δυνατή τακτική προς υποβοήθηση αυτών.

 

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Κιουρτσίδου Αικατερίνη

Γραμματέας

 

Δήμητρα Φωτιάδου

Τομεάρχισσα

 

Γεωργία Κοσμάογλου

Τομεάρχισσα

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...