ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., αποτελεί εκπρόσωπο όλων των εν΄ ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), βρισκόμενη στο πλευρό όλων των συναδέλφους χωρίς αποκλεισμούς. Διαχρονικά πορεύεται καθημερινά με κύρος και υπευθυνότητά, χωρίς λαϊκισμούς, αναδεικνύοντας τα σοβαρά θέματα που απασχολούν όλους τους συνάδελφους, ανεξάρτητου προέλευσης, υποβάλλοντας σοβαρές, εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση τους, προς την Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίες, απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση, κατατάσσονται και υπηρετούν ως Μόνιμοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) Έλληνες πολίτες.

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες είναι ένας θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2001, από ανάγκη για αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως βάση της νέας αμυντικής στρατηγικής του 21ου αιώνα, με στόχο: α) ΕΔ στον 21ο αιώνα με μεγαλύτερη κινητικότητα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο ποσοτικό όγκο, β) ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και γ) προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν αποστολές εκτός συνόρων από δυνάμεις υψηλού επιπέδου. Αποτελώντας τη «ραχοκοκαλιά» του στρατεύματος,  επανδρώνοντας το σύνολο των Μονάδων-Υπηρεσιών και των τριών Κλάδων των ΕΔ, καθημερινά μοχθούν προκειμένου να διατηρείται η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στρατεύματος σε υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για Στελέχη τα οποία είναι ικανοί μαχητές και άριστοι γνώστες της ειδικότητας τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση και εκτελούν τα καθήκοντα τους αποτελεσματικά στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής των Μονάδων-Υπηρεσιών  που υπηρετούν και στους τρεις Κλάδους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ και η Γραμματεία Θεμάτων Επαγγελματιών Οπλιτών, επανέρχονται για πολλοστή φορά στο πάντα επίκαιρο και φλέγον ζήτημα, αναφορικά με το  συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών, συγκεκριμένα την αναπροσαρμογή των  όριων ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974. Θέμα το οποίο η Γραμματεία Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ  έχει αναγάγει ως σημαία, τονίζοντάς επανειλημμένα την άμεση και επιβεβλημένη επίλυση του, ώστε να σταματήσει η «ομηρία», στην οποία έχει περιέλθει σημαντικός αριθμός συνάδελφων και συνάμα οι οικογένειες τους, δημιουργώντας ανασφάλεια και ασάφεια για το μέλλον τους, τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό.

Εκδήλως είναι ο προβληματισμός και η αγωνία των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, με αφορμή την καθυστέρηση, από πλευράς Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας περί επίλυσης του συνταξιοδοτικού καθεστώς τους. Σήμερα υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων συνάδελφοι Υπαξιωματικοί από τον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ, οι οποίοι κατετάγησαν ενώ βρίσκονταν ήδη στην ηλικία των 28 ετών και σε εύλογο χρονικό διάστημα  θα συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους, έχοντας 22 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, με άμεση συνέπεια την  αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους. Μέχρι και σήμερα δεν έχει ευοδωθεί πάρα τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις από όλες τις υπεύθυνες πλευρές να δοθεί οριστική λύση προς όφελος των συνάδελφων, το ζήτημα της πρόωρης αποστρατείας τους, έχοντας οδηγήσει σε απελπισία τους ιδίους και τις οικογένειες αυτών, διαπιστώνοντας ότι τα χρονικά περιθώριά στενεύουν.

Συγκεκριμένα, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο 2022, αντιπροσωπεία της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Ρώτα, συναντήθηκε τόσο με τον ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο, όσο και με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Εργασίας, οι οποίοι δεσμευτήκαν ενώπιον της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας ώστε να σταματήσει η αγωνιά των συναδέλφων ΕΠ.ΟΠ. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους με την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α, δεν υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητούμενου θέματος παρά τις δεσμεύσεις του τότε Υ.ΕΘ.Α. Την παραπάνω απογοήτευση από την αδυναμία επίλυσης του εν λόγω θέματος από τη Πολιτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ, μετρίασε η ανακοίνωση του ιδίου Πρωθυπουργού κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου ο ίδιος δεσμεύτηκε για την επίλυση του κάνοντας ξεχωριστή αναφορά κατά το διάγγελμα του. Εν τέλει το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, το σημαντικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν συμπεριλήφθηκε εντός του νομοσχεδίου με άμεσο συνεπακόλουθο την μη λύση του, αφήνοντας τους μετέωρους.

Επιπρόσθετα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, κατατέθηκε και 2ο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του 1ου νομοσχεδίου και τη προαναφερθείσα δέσμευση του Πρωθυπουργού. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν για ακόμη μια φορά η απογοήτευση είκοσι (20) χιλιάδων και πλέον Επαγγελματιών Οπλιτών και οικογένειες αυτών να εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία, για ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, αναλογιζόμενοι δυσμενώς την αντιμετώπιση τους από τη πολιτεία παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από όλες τις υπεύθυνες πλευρές.

Κατά το τρέχον έτος, διανύοντας ήδη το μέσα του μηνός Φεβρουάριου και χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του φλέγοντος ζητήματος που «καίει» χιλιάδες συνάδελφους, επισημαίνεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει ασφυκτικά έχοντας σχεδόν εξαντληθεί, με γνώμονα ότι οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες εισέρχονται στο 50ο έτος ηλικίας τους το έτος 2024 και αντιμετωπίζουν την έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτεπάγγελτη αποστρατεία σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 445/1974, με τις πράξεις αποστρατείας να εκδίδονται μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα.

Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω το χρονικό σημείο της τρέχουσας περιόδου κρίνεται επιτακτικώς κρίσιμο και δεν δύναται να παραταθεί παραπάνω η άμεση επίλυση του, σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες και στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις χωρίς δημαγωγία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών- Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ με γνώμονα το όφελος όλων των συνάδελφων προέλευσης Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπλέον, σε Κοινοβουλευτικούς ελέγχους, οι απαντήσεις που γνωστοποιούνται από την Πολιτική Ηγεσία δεν καλύπτουν το προσωπικό, καθότι εμμένουν επανειλημμένα στο καθεστώς της «Επιτελική Μελέτης» για 5 συναπτά έτη, γεγονός που προβληματίζει εντόνως, δεδομένου ότι προσφάτως μελέτη Επιτελείου με το αδιανόητο έγγραφο για το μέλλον του θεσμού που δημοσίευσε η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. περί κατ’ εξαίρεσης αξιολογήσεων στο ηλικιακό όριο των 47ετών. Έγγραφο για το οποίο σαφώς, δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση προς το νόμιμο Θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους εν ενέργεια στρατιωτικούς και χωρίς να έχουν ληφθεί ποτέ υπόψιν οι εμπεριστατωμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας για το εν λόγω ζήτημα όπως άλλωστε επιβάλλεται και είναι θεσμοθετημένο.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΕΘΑ κ. Δένδια Νικόλαου, ο οποίος αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι θα δοθεί τέλος έστω και την ύστατη ώρα, στις αγωνίες και τις ανησυχίες των συνάδελφων, λύνοντας το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, δίνοντάς νέα πνοή αισιοδοξίας στο προσωπικό η οποία τείνει να μετριάσει την απογοήτευση των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, οι πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του σε ΜΜΕ, δηλώνοντας την πρόθεση κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που θα αφορά σε ρυθμίσεις θεμάτων στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ευελπιστούμε ότι τελικά, θα δοθεί πλέον ένα τέλος στην αγωνία των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών.

Στο δεδομένο χρονικά σημείο, τα χρονικά περιθώριά στενεύουν επικίνδυνα, ο  χρόνος δεν είναι σύμμαχος, ευελπιστώντας ότι η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων κρίνεται επιτακτική ανάγκη για το κοινό  καλό των συναδέλφων μας.

Αναμένουμε  ότι, με την τοποθέτηση του κ. Δένδια , στο τιμόνι του ΥΠΕΘΑ, θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή και ο σεβασμός που οφείλεται στο υφιστάμενο προσωπικό της και τις οικογένειές τους.

Ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ, αριθμεί περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας το ρόλο της «ραχοκοκαλιάς» σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας κατά το παρελθόν. Οι ΕΠΟΠ καταλαμβάνουν θέσεις νευραλγικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χειριζόμενοι την αιχμή και το σύνολο των οπλικών συστημάτων, στελεχώνοντας ένα τεράστιο ποσοστό θέσεων για τη λειτουργία των Μονάδων-Υπηρεσιών και των τριών Κλάδων.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Άξιο αναφοράς είναι ότι το ασφαλιστικό των Επαγγελματιών Οπλιτών εδώ και 3 χρόνια είναι η σημαία της Π.Ο.Μ.ΕΝ.Σ, έχει αναδειχτεί τόσο πολύ θεσμικά, όσο και Κοινοβουλευτικά από όλα τα κόμματα της Βουλής, επιζητώντας μια οριστική λύση επί του ζητήματος ώστε να σταματήσει η χρόνια ομηρία των συνάδελφων καθώς και των οικογενειών τους. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους Επαγγελματίες Οπλίτες να στηρίξουν τον αγώνα μας, μέσα από την εγγραφή τους και την συνεχή επαφή με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της ΠΟΜΕΝΣ.

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ), πιστοί στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, με απώτερο σκοπό την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας  της Πατρίδας μας.

Τέλος αναμένουμε από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους, στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θεσμός.

Εκ της Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΠΖ) Αντωνόπουλος Νικόλαος τηλ. 6971601974.,Αν. Γραμματέας Θεμάτων ΕΠΟΠ: Επχιας (ΤΘ) Μαργαριτόπουλος Κων/νος τηλ. 6983602359.

Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Προσωπικού: Υπολοχαγός  (ΔΒ) Σιδέρης Βότσης, τηλ. 6937481104.

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)