logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, θα θέλαμε να επαναφέρουμε το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των στρατιωτικών ταυτοτήτων, με την έκδοση ταυτοτήτων νέου τύπου για όλο το προσωπικό των Ε.Δ, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου.

2.   Ειδικότερα με το (γ) σχετικό η Βουλή των Ελλήνων έκανε δεκτό ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, που έχει κατατεθεί με το (α) όμοιο, για την έκδοση Ταυτοτήτων για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Συγκεκριμένα στο άρθρο 40 του νόμου 4609/2019 προβλέπεται:

            ΄΄ Άρθρο 40

            Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

 

            Για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επαγγελματίες οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, τους σπουδαστές των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών και για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης εκδίδεται δελτίο ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Τα ειδικά δελτία ταυτότητας που έχουν ήδη εκδοθεί διατηρούν την αποδεικτική τους ισχύ εωσότου αντικατασταθούν από τα νέα. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποχωρεί από την υπηρεσία παραδίδει το δελτίο ταυτότητάς του.΄΄

 

3.   Έκτοτε και παρά την έλευση ικανού χρονικού διαστήματος (πλέον των τεσσάρων ετών), δεν υπήρχε καμία εξέλιξη από τα αρμόδια Υπουργεία και δεν έχει καταστεί δυνατή η έκδοση των Ταυτοτήτων με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων και της άσκοπης ταλαιπωρίας την οποία υφίσταται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθόσον:

      α. Το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας με την σημερινή του μορφή, δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως η πολιτική ταυτότητα και δεν πληροί τα στοιχειώδη κριτήρια ασφαλείας με ότι συνεπάγεται αυτό, τόσο για την προστασία προσωπικών δεδομένων, όσο και για το κόστος έκδοσης διαβατηρίων που επιβαρύνονται οι στρατιωτικοί.

     β. Όταν τέθηκε σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19, διαπιστώθηκε ότι σε σχετική ένδειξη του σταδίου της διαδικασίας, δεν ήταν δυνατή η καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ανωτέρω περιοριστική δυνατότητα δεν επέτρεπε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να ενταχθεί στη διαδικασία της αξιοποίησης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Ταυτοπροσωπίας, καθόσον δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας.

    γ. Οι Έλληνες Στρατιωτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα, που έχουν οι Έλληνες πολίτες να διαθέτουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet), που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, - σε ψηφιακή μορφή - τόσο της ταυτότητας, όσο και του διπλώματος οδήγησης τους. 

            Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

4.   Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., αναγνωρίζοντας ότι ο Έλληνας στρατιωτικός έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως κάθε άλλος πολίτης και οι Ταυτότητες είναι η πρώτη απόδειξη αυτών των δικαιωμάτων, λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί τη δημιουργία του Ενιαίου Αριθμού, τον οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο, και πως ο ενιαίος αριθμός θα είναι αυτός που θα αναγράφεται στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, ζητούμε να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου.

5.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983503377.

 

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...